Wie is je trainer?

Willemijn van den Houten

‘Door met een heldere en milde blik naar jezelf en je omgeving te leren kijken maak je de wereld een stukje mooier.’

willemijn-van-den-houten

Ik ben Willemijn van den Houten en heb ruim 12 jaar ervaring in het lesgeven en begeleiden van kinderen en hun ouders in het onderwijs. De affiniteit die ik heb voor het begeleiden van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling heb ik kunnen combineren met mijn passie voor mindfulness. Ik geef mindfulnesstrainingen aan kinderen, tieners en volwassenen. Dit doe ik op mijn eigen, creatieve en luchtige manier met aandacht voor het individu en ruimte voor ontspanning en humor.

Wat betekent mindfulness voor mij?

Een drukke baan, twee jonge kinderen, studie en een sociaal leven. Alle ballen in de lucht houden kostte mij veel energie. Dit uitte zich ook fysiek. Hoofdpijn, hartkloppingen, gehaast zijn en minder makkelijk tot ontspanning komen. Het was tijd voor verandering. Toen kwam, nu zeven jaar geleden, mindfulness op mijn pad.

Dankzij mindfulness leerde ik op een andere manier naar mijzelf kijken. Ik kreeg inzicht in patronen en automatische gedachten en werd mij meer bewust van mijn reacties op ervaringen. Ook zag ik in hoe vaak ik ’s avonds in bed aan het piekeren was over verleden of toekomst. Ik leerde mindful omgaan met het moment van nu, in het alledaagse leven. Mindfulness heeft mij meer rust, focus en tevredenheid gebracht. Ook heb ik geleerd hoe ik vriendelijk kan zijn, naar mezelf en de wereld om mij heen. Dit heeft een positieve weerslag op mijn kinderen. Zij zijn als een spiegel voor hoe ik me voel, hoe ik in het leven sta.

Mijn drijfveren

Ik geloof dat ‘aandachtig aanwezig in het moment’ onze natuurlijke staat van zijn is. Door onze drukke en veeleisende maatschappij zijn we het vaak verleerd. Jezelf weer opnieuw ontdekken is niet moeilijk of zweverig. Het vergt enkel beoefening met een nieuwsgierige, milde en open blik. Bij alles wat je doet kun je mindfulness toepassen.

En wat een voorsprong geven we onze jeugd door ze nu al de waardevolle en in onze maatschappij noodzakelijke handvatten mee te geven van aandachtig zijn in het moment! Onderzoek toont aan dat mindfulness een effectieve manier is om dit te doen. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in mindfulness voor kinderen en jongeren.

Goed opgeleid

Ik ben opgeleid tot gecertificeerd mindfulnesstrainer voor kinderen, jongeren en volwassenen en gespecialiseerd in Special Educational Needs (Master SEN) voor kinderen. Daarnaast studeerde ik opleidingskunde (volwasseneneducatie) aan de universiteit van Leiden.

Als trainer ben ik aangesloten bij de vereniging Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen in de hoogste categorie (www.vmbn.nl). Dit betekent dat de training voor volwassenen mogelijk vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

vmbn_logo
image001-1